Recept

Nötrulle 

Recept på 1 kg rulle

1 ½ l vatten
knappt 2 dl salt
2 msk socker
½ tsk salpeter

Koka ihop ingredienserna och låt saltlaken kallna.
Häll den sedan över köttet i en stor bunke så det täcker.
Förvara i kylen 4-5 dagar

Dag 4-5:
Ta upp den rimmade rullen och skölj av den i kallt vatten.
Lägg den trångt i en kastrull, häll på vatten så det nätt och jämnt täcker.
Sjud rullen 1 timma. Häll av vattnet och fyll på nytt kallt vatten.
Lägg på locket och ställ kastrullen på en skärbräda av trä.
Efter 4 timmar är rullen klar (eller efter natten).

Servera som smörgårpålägg eller med potatis och grönsaker


Grytbas

För några år sedan var det med ett recept på grytbas i Buffé, ett långkok ger 4 baser till 4 pers., väldigt smidigt. Till det var det 4 recept till gryta, men jag har även gjort ”vanliga” gryträtter av det, t.ex pepparrotskött. Väldigt bra snabbmat en kväll efter jobbet!

Bas:
2,4 kg grytbitar 3×3 cm
2 gula lökar i grova bitar
2 morötter i grova bitar
ca 1 l vatten
2 flaskor lättöl
20 vitpepparkorn
4 lagerblad
½ dl kinesisk soja
1 msk salt
50 gram smör

Bryn köttet. Tillsätt vatten och öl.
Koka upp och skumma av.
Tillsätt lök, morötter, peppar, soja, lagerblad och salt.
Sjud under lock 1-1½ timma.
Fördela grytbitar i 4 förpackningar, sila av buljonen och fyll på i förpackningen.

Grönpepprig gryta:

Väldigt snabblagat recept.

1 sats grytbas
1 gul lök finhackad
2 msk tomatpuré
1 dl creme fraiche
1-2 tsk torkad grönpeppar
1-2 tsk kinesisk soja
1 msk maizena

Fräs lök, rör ner tomatpuré.
Tillsätt grytbas och creme fraiche. Smula ner grönpeppar.
Låt koka samman 5-10 minuter, smaka av med soja.
Blanda maizena med lite vatten, rör ner i grytan och låt sjuda 2 minuter.

Gott med pressad potatis.

Sötsyrlig mangogryta

1 sats grytbas
½ purjolök
1 röd paprika
ca 300 gram blomkålshuvud
1 msk tomatpuré
½-1 tsk sambal oelek
½ dl mango chutney
6 torkade aprikoser, strimlade (eller 200 g frysta, tinade mangotärningar)
2 dl turkisk yoghurt, eller creme fraiche
2 msk rostade cashewnötter
salt och peppar

Ansa, skölj och strimla purjolöken. Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar. Bryt loss buketter från blomkålen.
Fräs purjolöken i smör eller olja i en gryta ett par minuter. Tillsätt tomatpuré och fräs ytterligare nån minut.
Tillsätt paprika, blomkål, grytbas och sambal oelek. Blanda i mango chutney och låt koka ihop ca 5 minuter.
Tillsätt yoghurten och aprikoserna och värm en kort stund (har du yoghurt skär den sig om den får koka)

Strö över nötter och servera med ris.